- CZEŚĆ! HELLO! -

Sample title

Codziennie robimy hummus w ponad 25 smakach w naszej hummusiji na krakowskim Kazimierzu. Hummusija to kuchnia i jadalnia w jednym. Nie ma w niej głośnej muzyki, za to zawsze rano można z nami porozmawiać.

Można tu zjeść hummus, śniadanie wegańskie lub wegetariańskie, zupę, napić się znakomitej kawy z tygielka, lub kupić hummus i wziąć go do domu. Hummus podajemy z doskonałym chlebem, warzywami i świeżymi ziołami.

Jeśli gdzieś pędzisz i nie masz czasu, to zrobimy Ci kromkę z hummusem na drogę, albo hummus przywiezie Ci kurier rowerowy. Jeśli się nie spieszysz, usiądź z nami przy stole i porozmawiaj.

To my od kuchni!

Hummus Amamamusi 
Kraków, Meiselsa 4

WPADNIJCIE DO NAS 
w tygodniu: 9 do 20
w weekendy i święta: 10 do 20
dni wolne ogłaszamy na fb

- CO ZJESZ NA MIEJSCU? -

Wszystko świeże, smaczne i przygotowywane na Waszych oczach.

Mniam!

- DO JEDZENIA -

- DO PICIA -

CHCESZ POZNAĆ NASZ PRZEPIS NA HUMMUS?
Mamy nadzieję, że zasmakuje Ci tak jak nasz, ale pamiętaj, że liczą się też składniki!

- DLACZEGO HUMMUS? -

Sample media
BART SUDER
HUMMUSOTWÓRCA - WŁAŚCIEL

"Codziennie robię mnóstwo kilogramów świeżego hummusu. Razem z Kasią prowadzimy warsztaty kulinarne z jego przygotowania. Jeśli chcecie, możecie się ze mną spotkać i porozmawiać w naszej hummusiji"

Pierwszy raz hummus jedliśmy w Berlinie. Kilka lat temu, szwendając się zawędrowaliśmy do małej knajpki. Właściwie było to pomieszczenie wielkości chustki do nosa z czterema stolikami na wysokich nóżkach, przy których na stojąco wcinało się syryjskie smakołyki.

W otwartej kuchni uwijał się uśmiechnięty Syryjczyk,

a jego berlińska żona podawała talerze wypełnione pachnącą mozaiką kolorów i smaków. Tłok był nieziemski, a większość klienteli stanowili pobratymcy właściciela. Oho, dobry znak, pomyśleliśmy. Zamówiliśmy falafel, a na omastę dostaliśmy hummus. Co to był za smak! Pasta była delikatna, lekko kwaśna, czuć było czosnek i sezam. I jeszcze nieznany, słodko-gorzki kumin. Jedliśmy, jedliśmy i jedliśmy... 

Poczuliśmy się bezbrzeżnie szczęśliwi i kulinarnie zaspokojeni. Ta potrwa nas znalazła i musiała do nas wrócić. Kropkę nad "i" postawił Bart. Wrócił z czteromiesięcznej podróży przez Afrykę, wręczył mi prezent, półkilogramowe pudełko humusu, i powiedział: "Róbmy hummus dla ludzi". Najśmieszniejsze było to, że on kompletnie nie umie gotować...

Tak, 5 lat temu zaczęliśmy robić hummus w Krakowie. Po to, żeby ludzie byli szczęśliwi.
Cieciorka w całej okazałości

"A tak wyglądają suche strąki cieciorki. Można ją zobaczyć u nas w hummusiji. Każdy strączek chowa w sobie dwa ziarenka. Ten niezwykły bukiet dostaliśmy od naszego gościa, wyhodowała ją na swojej działce pod Krakowem".

ROBISZ HUMMUS I POTRZEBUJESZ SKŁADNIKÓW?
Pasta tahini na litry, sucha cieciorka na kilogramy i tradycyjne przyprawy zat'aar i sumak. Wszystko czego używamy kupisz u nas w hummusiji.

ODWIEDŹ NAS

  • Kraków, Meiselsa 4
  • +48 533 30 62 88
  • hummus@amamamusi.pl
  • amamamusi.pl

Marta Dymek - jadlonomia.com

... ten mały, niepozorny lokal serwuje najlepszy hummus w Polsce!

Barry D. - UK - TripAdvisor.com

Best kept secret in Krakow! Stumbled across this place by accident. The best hummus we have ever tasted.