PRZEPIS NA HUMMUS - DOKŁADNY
Przygotuj składniki:
- 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc, można ja kupić w naszej hummusiji)
- 10 dag pasty tahini (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą, można ją kupić w naszej hummusiji lub zrobić własnoręcznie - przepis niżej >>)
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
oliwa extra vergin
- 2 łyżki soku z cytryny
- zmielony kumin
- woda
- sól morska
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. Na końcu dodaj uprażony, zmielony kumin. Nasz hummus, ponieważ jest bez konserwantów i ulepszaczy, możesz przechowywać w lodówce trzy dni.
ZOBACZ PRZEPIS KROK PO KROKU.
JAK SAMODZIELNIE ZROBIĆ TAHINI?
Składniki:
10 czubatych łyżek ziaren sezamu
2 łyżki oliwy extra vergin lub innego oleju
2 łyżki oleju sezamowego
woda źródlana
Aby przygotować około szklanki pasty, upraż na patelni sezam wsypując go na suchą, rozgrzaną patelnię. Cały czas mieszając podgrzewaj go, aż lekko się zarumieni i zacznie intensywnie pachnieć. Uważaj, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki i niejadalny. Przesyp do miseczki, ostudź. Wsyp do blendera i stopniowo dodając olej i oliwę, zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli będzie za gęsta (ma mieć konsystencje gęstego ciasta na naleśniki) dodaj wodę. Gotową pastę możesz przechowywać kilkanaście dni w słoiku w lodówce.